Belastingaangifte 2014

Deze maand krijgen miljoenen mensen bericht van de belastingdienst dat zij hun belastingaangifte weer in moeten dienen. Als je de belastingdienst mag geloven wordt het steeds simpeler. Delen worden immers automatisch al ingevuld. Een kind kan de was doen. Niets aan de hand zou je denken.

En wat denkt u dan van dit bericht: Uit een onderzoek blijkt dat slechts 53% van de belastingadviseurs foutloos een belastingaangifte invult. Mooi denkt u, dan doe ik het voortaan zelf. O ja, ook de helft van de particulieren maakt fouten in de belastingaangifte.

Mensen die een passende opleiding hebben blijken wel veel minder fouten te maken.

Ik denk dat fouten ontstaan, omdat belastingaangiftes te snel worden ingevuld. Er wordt niet goed gecontroleerd of alle stukken wel compleet zijn. Daarnaast denk ik, dat het komt doordat een belastingadviseur alleen de belastingen doet. Hij kent de klant verder niet. Ook blijken financiële instellingen financiële rapportages te sturen die door de belastingadviseur of uzelf niet goed worden begrepen. Daardoor betaalt u onterecht teveel belasting.

Ook is het zo, dat als je meer weet van de persoonlijke omstandigheid van de klant, je weet wat er speelt. Dan mis je ook niets. En dus maak je veel minder fouten.

Het overkomt mij regelmatig, dat ik fouten opmerk in belastingaangiftes. Soms worden die fouten jarenlang achter elkaar gemaakt. Dan corrigeer ik de laatste 5 jaar. Duizenden Euro’s worden dan terugbetaald door de belastingdienst.

Kortom, blijf bij de les, eenvoud bestaat niet.